Home / Beginners / Aankoopgids Beginners / Intro Vape Pennen: hoe kiezen en waarin verschillen ze?
Verschllen tussen eGo elektronische sigaretten

Intro Vape Pennen: hoe kiezen en waarin verschillen ze?

Vape Pen, All-In-One, Mid-Size elektronische sigaret , eGo Elektronische sigaret,

… het zijn allemaal termen die gebruikt worden om diverse types elektronische sigaretten te benoemen die voornamelijk één zaak gemeen hebben: hun vorm.

Een vape pen is tegenwoordig de meest logische keuze voor de roker die komaf wil maken met zijn slechte gewoontes.

Het zijn tubevormige toestellen met een gemiddelde diameter tussen 19 en 22mm (of soms tot 24mm) en  een lengte van pakweg 10 tot 20cm. Meestal zijn het eenvoudige toestellen waar geen of nauwelijks instellingen bij komen kijken. Gewoon op die knop drukken en dampen maar!

Kort gezegd is de Vape Pen vandaag het alternatief dat vaak het meest geschikt is voor rokers die willen overschakelen naar elektronisch roken of dampers die graag over een compact backup toestel beschikken. Dit heeft te maken met de vorm: ze zijn compact en lijken enigszins op een sigaret. Dit heeft te maken met de autonomie: je hoeft ze niet om de paar uur op te laden zoals een mini-e-sigaret. Dit heeft te maken met de eenvoud. Maar vooral vanwege de betere prestaties qua dampproductie en smaak kies je vandaag eerder voor een “mid size” vape pen in plaats van een klein mini sigaretje.

De strijd om het mid-size imperium is woelig. De keuze is enorm.

Hoe onderscheiden deze Vape Pennen zich onderling en hoe kies je een Vape Pen?

MTL vs DL

Een belangrijk beslissing die je moet nemen wanneer je een vape pen wil kopen, betreft de wijze waarop je wenst te inhaleren. Je kan kiezen voor een mond-naar-longen (MTL of mouth-to-lung) stijl of een rechtstreeks-naar-longen (DL of Direct Lung) stijl.

Bij MTL dampen ervaar je meer weerstand en is het inhaleren eerder vergelijkbaar met een trek van een gewone sigaret.  Vaak gaat deze stijl van dampen ook gepaard met hogere nicotinegehaltes die voor een sterke throat hit moeten zorgen.  Typisch voor MTL toestellen zijn de platte of kleine mondstukjes die maar een beperkte luchttoevoer toelaten. Bij MTL dampen verbruik je bovendien het minste vloeistof, er moet immers minder damp geproduceerd worden. In theorie damp je op lagere wattages en gebruik je coils met een hogere weerstand.

DL dampen is helemaal anders, veel luchtiger. Je hoeft nauwelijks kracht uit te oefenen om een grote dosis damp richting je longen te stuwen.  Zet bij wijze van spreken je lippen aan het mondstuk, adem in en dirigeer de dampen naar je longen.

  • MTL: weerstand meer dan 1 ohm, smaller mondstuk
  • DL: sub-ohm of coils met weerstand minder dan 1 ohm, breder mondstuk

Coil Family, Luchttoevoer en  Drip Tips

Als je kiest voor een MTL of een DL toestel moet dat niet persé betekenen dat je gedoemd bent in die stijl te blijven dampen. Bij de meeste toestellen kan je het mondstuk (driptip) vervangen door een ander model, dat meer aansluit bij je wensen.  Beschikt je toestel over een degelijke functie die de luchttoevoer regelt, dan kan je zelf instellen hoeveel damp je binnenkrijgt en hoeveel kracht je moet uitoefenen om de dampen te inhaleren. Bovendien kan je kijken naar de coils die op de markt verkrijgbaar zijn voor je toestel.  Het is vaak een kwestie van een andere coil in je toestel te monteren om een andere dampstijl te bekomen. Die verschillende coils moeten dan uiteraard wel beschikbaar zijn voor jou machine. De constructie en kwaliteit van coils en tank bepalen voornamelijk de smaak die je toestel uitblaast.

AIO vs Losse Componenten

Een échte All-in-one bestaat uit één stuk. Tank en batterij vormen 1 geheel. Dat heeft zijn voordelen qua gebruiksgemak. Het nadeel is soms dat wanneer er iets aan je toestel schort, je het hele toestel dient te vervangen. Of ook nog, wanneer het glas van je tank breekt, je een heel nieuw toestel moet kopen. (Bij sommige AIO’s kan je het glas los verkrijgen en vervangen). Wanneer je een vape pen koopt waarbij je de tank en batterij kan ontkoppelen heb je deze problemen niet.

Liquid Compatibiliteit

De meeste vape pens zijn enkel geschikt om eerder vloeibare liquids te verdampen. Ze zijn compatibel met liquids die een 50/50 PG/VG gehalte hebben. Wil je in je vape pen ook dikkere VG liquids dampen, dan moet je op zoek naar een geavanceerd model. Meestal maken deze geavanceerdere vape pens gebruik van dezelfde tanks die je ziet bij mods of box mods.

Voltage

Indien je toestel uitgerust is met variabel voltage of wattage, kan je de dampproductie zelf controleren of bepalen door het wattage bij te regelen. Bij de meeste toestellen in deze categorie is het voltage tegenwoordig niet instelbaar. Vaak regel je met het monteren van verschillende types coils hoe en hoeveel je inhaleert.

Capaciteit (lengte en dikte)

Hoe dikker of hoe langer je batterij, hoe meer capaciteit. Dat is de vuistregel.  Hoe lang je met de batterij doet vooraleer je moet laden is afhankelijk van de capaciteit van de batterij en de weerstand van je coil. Hoe hoger die weerstand, hoe langer je batterij zal meegaan. Voor coils > 1 ohm is een capaciteit van 600mAh tot 1000mAh voldoende. Werk je met sub ohm coils, dan is het raadzaam te opteren voor een toestel met meer capaciteit (1400mAh of meer), om te vermijden dat je constant moet herladen. Ga je zwaar sub-ohmen, met een geavanceerde vape pen, zorg er dan voor dat je batterij een capaciteit heeft van minimum 2500mAh.

De tijd die je batterij nodig heeft om op te laden is ook afhankelijk van zijn capaciteit. Via de USB poort laad moet je rekenen op minimum 2 uur laadtijd per 1000 mAh. Met een degelijke muurstekker halveer je de tijd.

Veiligheid

Je standaard Vape Pen kan al dan niet uitgerust zijn met onderstaande functies:

Inschakelbeveiliging

Dit is een beveiliging tegen per ongeluk inschakelen. Bijvoorbeeld in je tas of broekzak. Dit wordt ook “lock/unlock protection” genoemd. Door een aantal keer snel op de vuurknop te drukken schakel je de batterij uit, herhaal je dit proces dan activeer je de batterij opnieuw.

Beveiliging tegen kortsluiting

Wanneer er een kortsluiting optreedt schakelt de batterij automatisch uit. Pas als de kortsluiting is opgeheven schakelt de batterij weer aan. “Short circuit protection” is een belangrijke feature en de ene beveiliging kan kwalitatief een stuk beter zijn dan de andere.

Atomizer beveiliging

Om de verdamper te beschermen tegen doorbranden schakelt de batterij automatisch uit als de knop langer dan een bepaald aantal seconden wordt ingedrukt. (vooral handig wanneer in situaties waar je vergeten bent de lock/unlock feature te gebruiken).

Beveiliging tegen onderspanning

Als de spanning van de batterij daalt tot onder een bepaald voltage (het voltage daalt naarmate de batterij ontlaadt), schakelt de batterij automatisch uit. Deze “over discharge protection” voorkomt dat de batterij beschadigd raakt door te ver ontladen.

Beveiliging tegen overspanning

Als bij het opladen van de batterij de spanning een bepaald voltage heeft bereikt, schakelt de batterij automatisch uit. Deze “over charge protection” voorkomt dat de batterij beschadigd raakt of explodeert wanneer je de batterij te lang in de lader laat zitten. Wij raden om je batterijen nooit (veel) te lang te laten opladen. Zorg dat je niet onbewaakt of ‘s nachts oplaadt.

Voltage Lock (enkel voor batterijen met variabel voltage)

Voltage lock verhindert  dat per abuis het voltage verandert door bijvoorbeeld ongewild op een knop drukken of de ring te draaien. Vrij belangrijk.

Hoe kan je toestel zich nog onderscheiden?

LED Indicator

De meeste eGo batterijen zijn uitgerust met een LED. Sommige eGo batterijen gebruiken de aanwezige LED ook nuttig door bijvoorbeeld van kleur te veranderen om aan te geven hoeveel capaciteit je nog hebt. Andere modellen volgen het verloop van het afgeleverde voltage op. Voor verschillende ranges zal de LED een andere kleur weergeven.

Bluetooth functionaliteit

Je eGo kan uitgerust zijn met een Bluetooth chip die zorgt voor draadloze data transmissie naar je smartphone. Dit fantasietje laat toe verschillende parameters zoals het wattage, de weerstand van je verdamper en de nog beschikbare capaciteit van je batterij op je smartphone af te lezen. Je kan in veel gevallen ook zien hoeveel keer je van je e-sigaret hebt getrokken en berekenen hoeveel je bespaard hebt in vergelijking met het roken van gewone sigaretten.

Opladen

De meeste Vape Pennen laad je op via een micro USB poort op het toestel. Je kan in dit geval blijven verder dampen terwijl je elektronische sigaret oplaadt. De (oude) eGo batterijen schroef je aan de achterzijde los van de verdamper om ze daarna op een USB lader aan te sluiten.

 

 

 

Google+