Home / Beginners / Aankoopgids Beginners / Hoe verschillen mini elektronische sigaretten onderling?

Hoe verschillen mini elektronische sigaretten onderling?

Klassieke elektronische sigaret, Mini elektronische sigaret, Sigaret-Look-A-Like

Als er één groep is waar de prestaties tussen de spelers ver uit elkaar liggen dan is het bij mini elektronische sigaretten. Een hele reeks toestellen, die zich voornamelijk in het goedkopere segment situeren, produceren geen of nauwelijks damp, de meesten leveren behoorlijke prestaties en sommigen overtreffen met gemak de dampproductie van sommige grotere modellen.

Hoe onderscheiden klassieke elektronische sigaretten zich van elkaar?

Er zijn een hele reeks factoren waarmee je moet (of kan) rekening houden in je zoektocht naar de beste mini elektronische sigaret.

SCHROEFDRAAD

Het type schroefdraad en de daaraan gelinkte technologie worden vaak als parameter gebruikt om mini elektronische sigaretten verder in subgroepen in te delen.

De belangrijkste (populairste) groepen  zijn: KR808-D1, KR808-D2 en 510

Je mag er van uitgaan dat batterijen en cartridges binnen elk van deze groepen compatibel zijn. Dit is belangrijk om weten, want op die wijze kan je het pallet aan verschillende smaken en e-liquids dat je ter beschikking hebt gevoelig uitbreiden. Je bent dus niet altijd verplicht cartridges van hetzelfde merk als je batterij te kopen.

Bovendien bestaan er adapters – dit zijn kleine ringetjes die je op de batterij schroeft – om batterijen en verdampers van verschillende groepen met elkaar te combineren.

Connecties mini elektronische sigaretten
mini batterijen met een verschillende connectie

Een overzicht van de belangrijkste merken per groep:

KR808-D1

KR808-D2

510

KR808 OF 510, WIE WINT DE STRIJD?

In de beginperiode heersten de 510 batterijen over het mini e-sigaret rijk. Sinds de komst van de robuuste KR808 is hier danig verandering in gekomen. Vandaag kiezen de meeste producenten van mini elektronische sigaretten voor een KR808 setup.

De realiteit is dat beide systemen hun voordelen en nadelen hebben. Je keuze hangt af van wat jij belangrijk vindt. Het is een keuze tussen prestaties (KR808) en veelzijdigheid (510).

De 510 elektronische sigaret verscheen al een hele tijd geleden op het toneel. Zowat alles wat er ontwikkeld wordt in het e-sigaret wereldje heeft een 510 aansluiting. De meeste mods hebben een 510 aansluiting, de eGo heeft een 510 aansluiting,… Het komt erop neer dat de 510 elektronische sigaret een stuk veelzijdiger is en compatibel met de meeste accessoires en verdampers die op de markt verschijnen.

Bij de KR808 is het net iets anders. Ze werd uit de grond gestampt en ontworpen om gebruikt te worden met een cartridge. Ook een KR808 kan je combineren met hoger vernoemde 510 accessoires, maar dan heb je een adapter nodig. Het is dus iets meer gedoe. Voor de KR808 zijn er trouwens ook atomizers, drip tips, clearomizers, etc… te verkrijgen, maar de keuze is beperkter. Qua prestaties echter, doet de KR808 het een stuk beter. Als je gebruik wil maken van cartridges is er niets dat een KR808 verslaat.

Het is moeilijk te zeggen welke technologie het beste is, maar onze voorkeur gaat uit naar de KR808. De KR808 heeft een nieuwere switch die sneller reageert en omdat de luchtgaten beter gepositioneerd zijn dan bij een 510 kan je er makkelijker van trekken. Ook is de dampproductie van een KR808 beter dan die van een 510, zeker wanneer ze gebruikt wordt met cartridges van de nieuwste generatie.

VOLTAGE

Net zoals Mid-Size of standaard eGo elektronische sigaretten hebben de meeste mini sigaretten een voltage bereik van 3.2v tot 3.7v.  Een volledig geladen batterij heeft een hoger voltage (3.7v) dan wanneer ze nog maar over de helft van haar capaciteit beschikt of wanneer ze volledig leeg is (3.2v). Het voltage van de batterijen neemt af naarmate de batterij leegloopt. Als het voltage daalt en alle andere parameters blijven gelijk, daalt het vermogen en wordt je e-liquid minder verhit. Waar het op neerkomt is dat de dampproductie naar het einde toe afneemt.

Sommige merken, zoals Vapour 2, hebben krachtigere batterijen met een hoger voltagebereik van 3.7v – 4.2v. De krachtigere batterij van Vapour 2 (0.5 volt extra) zorgt voor een betere verbranding van de e-liquid met als gevolg een warme, dikke damp met diepe structuur.  Dit is een gegeven waarmee je absoluut rekening moet houden als de hoeveelheid geproduceerde damp hoog op je “wanted” lijstje staat.

LENGTE (CAPACITEIT)

De lengte van de meeste mini elektronische sigaretten ligt tussen 10 en 14cm (inclusief de cartridge). De capaciteit van de batterij hangt in grote mate samen met de lengte van de batterij. Een mini e-sigaret van 10cm heeft een gemiddelde capaciteit van 150mAh, een toestel dat 14cm meet, is goed voor zo’n 400mAh.

Fabrikanten hebben de ziekte te goochelen met het aantal trekken dat je van hun batterijen kan nemen, maar met de wetten van de fysica valt niet te sollen.

Ga ervan uit dat  je gemiddeld 2 mAh verbruikt elke keer je van je sigaret trekt.

Een standaard mini e-sigaret (voltage van 3.7v en weerstand van 2,5Ω) verbruikt 1,48 ampère. Aan de hand van de capaciteit  – uitgedrukt in (milli)Ampère per uur – kan je bereken hoe lang je ze kan gebruiken vooraleer je moet herladen. Voorbeeld: 100mAh = 0.0472972972972973 uur gebruik = 170,27 seconden gebruik = 56,7 trekken van 3 seconden.

Het is geen geheim dat de hele kleine batterijen of Super Mini’s meestal de verwachtingen niet inlossen. Dit heeft vooral te maken met de beperkte capaciteit en het feit dat deze toestelletjes het in de praktijk na 1 of 2 uur al voor bekeken houden. Elektronisch roken wordt dan een aaneenschakeling van dampen en batterijtjes opladen. De meeste gebruikers vinden dit op den duur vervelend en vooral frustrerend op de momenten dat ze helemaal zonder stroom vallen.

De gouden regel is te kiezen voor een batterij met een minimum capaciteit van 250mAh. Deze elektronische sigaretten hebben een totale engte van ongeveer 11 cm, net iets langer dan een gewone sigaret. Een elektronische sigaret met een capaciteit van 250mAh is goed voor een goeie 150 puffs. Iemand die minder dan een pakje per dag rookte en die er nu ongeveer dezelfde dampgewoonten op nahoudt komt in zo’n geval ongeveer een dag toe met een volledig geladen batterij.

AUTOMATISCH OF MANUEEL

Als we het hebben over klassieke elektronische sigaretten, hebben we het meestal over automatische sigaretten. Thans bieden meer en meer merken zowel automatische als manuele elektronische sigaretten aan.

Het verschil tussen automatisch en manueel kan behoorlijk kort samengevat worden. Een automatische e-sigaret produceert damp wanneer je er van trekt . Het gebruik is dus 100% vergelijkbaar met het roken van een gewone sigaret. Bij een manuele batterij komt er nog een extra handeling bij: een knop ingedrukt houden om de batterij te activeren.

Omdat de handelingen bij het roken van een automatische e-sigaret deze van het gewone roken het dichtst benaderen,  zijn vooral de automatische batterijen populair bij ex-rokers. Bovendien is het de meest eenvoudige manier van elektronisch roken.

Op een knopje drukken om de batterij te activeren kan voor sommigen een beetje vervelend lijken, maar het biedt wel een belangrijk voordeel. Het geeft gebruikers meer controle over hun dampervaring. Wanneer je de knop even ingedrukt houdt vooraleer je van je elektronische sigaret trekt, wordt de spoel in de verdamper reeds voorverwarmd. De beloning die je daarvoor in de plaats krijgt is een dikkere en volumineuzere rookwolk.

Om bij automatische elektronische sigaretten hetzelfde effect te bekomen, moet je een paar keer kort van de sigaret trekken vooraleer je er effectief van inhaleert.

Een nadeel van manuele mini batterijen is het feit dat ze meestal niet uitgerust zijn met een bescherming om te voorkomen dat de batterij geactiveerd wordt wanneer het knopje wordt ingedrukt op momenten dat dit ongewenst is (bijvoorbeeld in je broekzak).  Bovendien moet je er rekening mee houden dat manuele batterijen meer e-liquid verbruiken.

Zoals je kan zien hebben beide types elk hun voor -en nadelen. Uiteindelijk hangt de keuze die je maakt af van hetgeen dat jij belangrijk vindt.

Automatische en Manuele batterij
Een automatische naast een manuele batterij

VERDAMPER

Mini elektronische sigaretten zijn vooral bekend in de combinatie van een  (automatische) batterij en een met e-liquid gevulde cartridge.

Navulbare cartridges

Naast  “prefilled” cartridges kan je ook perfect navulbare of “fillable” cartridges op je batterij schroeven. Deze cartridges zien er exact hetzelfde uit met het verschil dat ze leeg aangeleverd worden en je ze kan openen om gemiddeld een vijftal keer bij te vullen met e-liquid. Daarna zijn ze versleten.

Er zijn gebruikers die voor dit type cartridge kiezen omdat het goedkoper is en deuren opent om alle e-liquids die je maar kan bedenken uit te proberen. Veel van de voordelen die de typische sigaret-look-a-like qua gebruiksgemak te bieden heeft, gaan hierdoor weliswaar verloren. Toch is het voor velen een optie omdat ze absoluut verknocht zijn aan het compacte formaat van de mini elektronische sigaret.

Mini Tanks of clearomizers

Wie dacht dat er voor mini elektronische sigaretten geen clearomizers of tanks bestonden, slaat de bal compleet mis. Elke clearomizer met een 510 aansluiting (en dat is de grote meerderheid van wat er beschikbaar is), is compatibel met een mini elektronische sigaret die uitgerust is met diezelfde 510 schroefdraad.

KR808 batterijen kom je minder frequent tegen met een clearomizer. KR808 batterijen zijn vanaf het begin ontworpen om gebruikt te worden met een cartridge.  Ook hier moeten we volledigheidshalve meegeven dat er adapters bestaan om je KR808 te combineren met een 510 clearomizer.

Uitzonderingen bevestigen echter de regel. De EX Blank clearomizer van Vapour 2 met KR808-D1 aansluiting is de ideale oplossing voor wie een Mini Elektronische Sigaret wil combineren met een clearomizer. Om eerlijk te zijn is dit onze favoriete mini e-sigaret setup. Een manuele Vapour 2 standaard batterij met een Vapour 2 EX Blank clearomizer.

Mini e-sigaret met clearomizer
Een mini elektronische sigaret met clearomizer

EFFICIENTIE

100, 200, 300, 400, 500  puffs… Ook de cijfers die fabrikanten publiceren omtrent het aantal trekken dat je kan nemen van een volledig gevulde cartridge, slaan soms de pan uit

Omdat je al over een wetenschappelijke omgeving moet beschikken om alles correct te kunnen nameten, kunnen we hier weinig uitspraken over doen, maar in de praktijk stellen we vast dat niet elke cartridge met een capaciteit van 1ml e-liquid even lang meegaat. Het klopt dus dat de verbranding bij bepaalde systemen op een efficiëntere wijze gebeurt (of dat er minder e-liquid in de cartridge zit dan de geafficheerde hoeveelheid).

Standaard cartridges hebben een capaciteit van 1ml.  Reken gemiddeld op een 150 trekken per cartridge.

E-LIQUID

Aan veiligheid en de samenstelling van e-liquids hebben we op onze website al tal van artikels besteed. Het zijn immers belangrijke factoren, want het overgrote deel van de rokers schakelt over op elektronische sigaretten omwille van het gezondheidsaspect.

Helaas besteden te veel merken hier nog te weinig aandacht aan.  De belangrijkste spelers in de markt hebben dit gelukkig  wel begrepen. (sorry daar zijn we weer met onze Vapour 2). De fabrikanten die een open politiek voeren rond de samenstelling van hun e-liquids en testresultaten beschikbaar stellen met betrekking tot de veiligheid (kankerverwekkende stoffen, ….) van hun e-liquids genieten onze voorkeur.

ANDERE ZAKEN

Naast duurzaamheid en kwaliteit van de gebruikte materialen  – die overigens enorm belangrijk zijn en eigenlijk een plaats bovenaan dit artikel verdienen – zijn er nog een reeks andere zaken waarmee fabrikanten zich trachten te onderscheiden.

Laden en dampen tegelijk

Sommige batterijen kunnen opladen terwijl je ze gebruikt. Zo is het met de Joyetech eRoll bijvoorbeeld mogelijk om te blijven dampen terwijl de batterij oplaadt. De Joyetech eRoll batterij moet niet van de cartridge worden losgeschroefd, maar laadt op via een op de voorzijde van de batterij aan te sluiten USB-kabel.

Batterij Indicator

Mini-batterijen kunnen uitgerust zijn met indicatoren die aangeven hoeveel ‘benzine’ er nog inzit. Dit vind je voornamelijk terug in de vorm van een aantal LED lampjes die je trachten duidelijk te maken wanneer het tijd is om de batterij op te laden.

Google+