Home / Beginners / Aankoopgids Beginners / Met welke tank moet mijn toestel uitgerust zijn?
Hoe verschillen vardampers van elkaar?

Met welke tank moet mijn toestel uitgerust zijn?

De tank bepaalt voor 95% de kwaliteit van je dampervaring

De bewering hierboven klopt niet, maar we willen via deze weg onderstrepen dat zelfs wanneer je de beste batterij hebt, je dampervaring waardeloos zal zijn als je er geen goede verdamper opschroeft. Hier dient bovendien aan toegevoegd: al heb je de beste batterij en de beste verdamper, als de e-liquid die je gebruikt niet bij jou in de smaak valt, dan sta je nog nergens. Dit gezegd zijnde, hardware koop je niet elke dag en met e-liquids kan je makkelijk experimenteren.

Onderscheid clearomizers vs sub ohm tanks

Wanneer we het in deze context over verdampers hebben spreken we over clearomizers en niet over sub-ohm tanks. Het verschil tussen beiden heeft voornamelijk te maken met de weerstand van de coils in het toestel. Clearomizers worden in principe gebruikt bij typische eGo elektronische sigaretten of de variant met variabel voltage. Sub ohm tanks worden gebruikt bij Mods. Zij zijn erop gebouwd om veel hogere wattages aan te kunnen.

Waarin verschillen clearomizers/tanks van elkaar?

AANSLUITING

De verdamper kan uitgerust zijn met een 510 aansluiting, een eGo aansluiting of beiden. Beide aansluitingen zijn compatibel met een eGo batterij.

CAPACITEIT

De capaciteit oftewel de hoeveelheid e-liquid waaraan de tank plaats biedt kan sterk variëren. De meeste verdampers hebben een capaciteit van  tussen 1.6ml en 2ml. Ook grotere modellen met capaciteiten vanaf 2.5ml tot zelfs  6ml zijn technisch gezien compatibel met je eGo batterij. Hier stoot je dan wel op het feit dat de diameter een stuk groter is dan de diameter van je batterij. Dit ziet er niet uit. Het mooiste is een verdamper die mooi aansluit op je batterij en indien je een box mod hebt, eentje die niet breder is dan je toestel.

WEERSTAND / MTL VS DL

Je verdamper heeft een bepaalde weerstand.  Om echt Mouth to Lung te dampen zijn verdampers aanbevolen die een weerstand hebben tussen 1.8Ω en 2.6Ω. Voor direct lung hits moet je op zoek gaan naar een toestel dat over Sub-ohm coils beschikt. Hoe lager de weerstand, hoe meer je e-liquid zal verhit worden en hoe meer damp er wordt geproduceerd. Met de weerstand kan je dus experimenteren om je dampervaring te beïnvloeden. De hoeveelheid damp die geproduceerd wordt, temperatuur damp, smaak, … zullen anders zijn bij verschillende weerstanden. Voor meer technische achtergrondinformatie verwijzen we graag naar dit artikel.

Weerstand van de coil
Coil met een weerstand van 2.1 Ohm

AIRFLOW CONTROL

Als je verdamper is uitgerust met Airflow Control, dan kan je zelf de luchttoevoer regelen zodat de hoeveelheid damp die je inhaleert volledig naar wens is. Hiermee bedoelen we zowel de hoeveelheid damp als de trekkracht die je moet uitoefenen om de dampen te inhaleren.

Er bestaan ook aparte airflow controllers, die vaak ook gebruikt worden om de schroefdraad van de batterij te beschermen. De controllers wordt eenmalig op de batterij geschroefd, en de verdampers worden telkens op de controller geschroefd. De schroefdraad van een aircontroller beschadigen is immers minder pijnlijk (kost slechts enkele euros).

Airflow control
Verdamper (clearomizer) met draairing om luchttoevoer te regelen

AANTAL COILS

Single Coil
Een single coil verdamper heeft 1 coil/spiraal. Single coil verdampers hebben in vergelijking met dual coils een veel lager e-liquid verbruik. Bovendien is het batterij verbruik gemiddeld zo’n 20% lager. De geproduceerde damp is warmer dan bij dual coils.

Dual Coil
Een dual coil verdamper heeft 2 coils/spiralen. Dual coil verdampers produceren over het algemeen meer damp en de geproduceerde damp heeft bovendien een hogere dichtheid. De kans op een “dry hit” – een trek die een vieze smaak heeft – is bij dual coils groter. Thans, de betere clearomizers vangen dit op door een verbeterde liquid flow.

Triple Coil
3 Coils… etc…

 

COIL FAMILIES

Zoals je ondertussen weet is een tank steeds voorzien van een coil(head). Tegenwoordig kan je niet meer zonder een toestel waarvan je de coils kan vervangen. Waar er vroeger voor elke tank slechts één type coil ter beschikking was (eventueel in diverse weerstanden), zie je vandaag dat fabrikanten een hele familie coils ter beschikking stellen voor hun tanks.  De verschillen situeren zich op vlak van het aantal coils (vb single, dual) de wijze waarop de coils zijn gebouwd (vb clapton), het wicking materiaal dat gebruikt wordt (vb katoen) en het type weerstandsdraad dat gebruikt wordt (vb kanthal, nikkel, titanium, stainless steel). Het kan belangrijk zijn na te gaan welke coils beschikbaar zijn voor je verdamper.

COIL POSITIONING

Top Coil
Bij een top coil verdamper bevindt de coil/spiraal zich aan de bovenzijde.  Een top coil verdamper produceert een warmere damp omdat de spoel dichter bij het mondstuk zit. Het grote voordeel in vergelijking met een bottom coil is het gemak waarbij je ze kan bijvullen. Iets wat bij bottom coils toch heel vaak tot wat smodderen kan leiden tenzij je beschikt over een tank met een top-filling systeem.

Bottom Coil
Bij een bottom coil verdamper bevindt de coil/spiraal zich aan de onderzijde.  Het grote voordeel in vergelijking met een top coil is de betere aanlevering van e-liquid naar de coil. Bij een top-coil is het aan te raden de e-liquid nooit volledig op te gebruiken maar terug aan te vullen wanneer deze een bepaald niveau bereikt heeft. (om ervoor te zorgen dat je coil niet droog komt te staan, met risico op een “dry hit”). De nieuwe tanks zijn quasi allemaal uitgerust met een bottom coil systeem. De evoluties en produktverbeteringen in de loop der jaren hebben de top coil overbodig gemaakt. Een optimale liquid toevoer is immers primordiaal.

LIQUID FILLING

Top Filling
Bij een top filling systeem kan je de liquid aan de bovenzijde aanvullen. Het grote voordeel is dat je de tank niet moet losschroeven van je batterij of Mod.

Bottom Filling
Bij een bottom filling systeem moet je de tank losschroeven van de batterij, de tank ondersteboven houden, de base van de tank losschroeven en dan kan je e-liquid toevoegen.

TOT SLOT…

Het type verdamper dat er bij je toestel zit, is belangrijk maar niet cruciaal. Ben je niet tevreden dan schakel je over op een ander merk of type. Je batterij of mod is immers vaak compatibel met het volledige aanbod van clearomizers/tanks met een eGo of 510 aansluiting.

Bovendien ondergaan verdampers een veel snellere evolutie dan batterijen. Meer dan waarschijnlijk schakel je tijdens de levensduur van je batterij over op een ander type verdamper, op zoek naar een betere of andere dampervaring.

Als je verdamper versleten is, heb je immers drie opties:

  • Een setje reserve coils kopen en de coilhead van je originele clearomizer vervangen.
  • Dezelfde clearomizer/tank kopen die meegeleverd was met je starter kit. (indien je tevreden bent over de prestaties).
  • Op zoek gaan naar een andere clearomizer/tank met eGo of 510 aansluiting (en de juiste weerstand).

Bij mini e-sigaretten is dit een ander verhaal. Eens de cartridges die werden meegeleverd met je mini elektronische sigaret starter kit opgebruikt zijn, ga je vrijwel zeker over op de aankoop van dezelfde cartridges (of alleszins carts van dezelfde producent) om je voorraad opnieuw aan te vullen.

Google+