Home / Reviews / E-sigaret Reviews / APV/MOD / Volcano Lavatube V2.5 Review
Volcano Lavatube v2.5 review

Volcano Lavatube V2.5 Review

De Volcano LAVATUBE v2.5 Starter Kit, die van A tot Z door het Research & Development team van Volcano werd ontwikkeld, is binnen de categorie van geavanceerde elektronische sigaretten met variabel wattage/voltage de “beste koop” die je kan doen. Het is niet het allerbeste product op de markt, maar wel het beste aan een betaalbare prijs. Wie het summum wil moet wat ons betreft een Provari aanschaffen, maar hiervoor moet je al vlug het dubbele aantal euro’s ophoesten. En als we heel eerlijk zijn is dat veel geld voor maar weinig meer. De Lavatube, die ondertussen aan zijn derde ambtstermijn toe is (opvolger van de Lavatube V1 en V2), heeft immers een aantal nieuwe features gekregen waardoor het verschil in “gebruikservaring” tussen de Volcano Lavatube en de Provari van Provape quasi verwaarloosbaar is. Je vindt hier veel discussies over op het web en de meningen verschillen, maar als prijs een rol speelt is de Volcano Lavatube V2.5 ongetwijfeld de beste keuze.

Als je nog nooit een elektronische sigaret met variabel voltage/wattage hebt gebruikt en nieuw bent in het dampwereldje dan is deze Lavatube niets voor jou. Het beste wat je dan  kan aanschaffen is een e-sigaret waar je simpelweg een cartridge kan opschroeven en beginnen dampen.

Heb je al een weg afgelegd en ben je vertrouwd met diverse types van e-sigaretten, het onderhoud en gebruik ervan, dan is deze elektronische sigaret met variabel voltage/wattage zeker iets voor jou.

Wat zit er in de doos van deze Volcano Lavatube V2.5 Kit?

Voor £120 krijg je een mooie box in de brievenbus met daarin

  • een Lavatube V2.5 met variabel voltage en wattage in de kleur van je keuze,
  • meegeleverd zijn een AW IMR High Drain 18650 herlaadbare LiMN batterij met een capaciteit van 2000 mAH
  • en een 7ml Chrome tube Tank met 510 threading en plastieken drip tip.
  • U krijgt er ook nog een flesje van 15ml USA-made Premium liquid naar keuze bij.

De Volcano liquids zijn trouwens zeer geliefd bij een breed publiek van ervaren dampers. Met een volledig geladen batterij en een volledig gevulde tank deden wij een week vooraleer we opnieuw naar het tankstation moesten. Hierbij een detail van onze ervaringen:

Volcano Lavatube v2.5 kit

Wat maakt deze Volcano Lavatube V2.5 zo goed?

Fysisch

Eerst en vooral mag het best wel gezegd zijn dat deze Lavatube (die in diverse kleuren te verkrijgen is) er weer lekker strak uitziet. De tube die een grotere diameter heeft dan andere mods, is vervaardigd uit aluminium en voelt uitermate degelijk aan. Hierdoor ligt hij heel goed in de hand. Het meergewicht kan voor anderen dan weer als een nadeel gezien worden. Hoe dan ook een e-sigaret van dit type is sowieso niet iets om in de mondhoeken te laten “hangen”. Wat ook leuk is voor wie stiekem wil dampen waar het eigenlijk niet mag is het feit dat er bij dit toestel – in tegenstelling tot zowat alles wat er in omloop is – geen LED lampje gaat branden wanneer je de e-sigaret activeert.

Variabel Voltage van 3 tot 6 volt.

Daar waar de meeste andere merken een maximaal voltage van 5 Volt hebben, heeft de Lavatube V2.5 een bereik tussen 3 en 6 Volt. De Lavatube is zowat de enige betaalbare verdamper die dit voltage aankan. Om te begrijpen wat het verschil is tussen dampen aan 5 of 6 Volt, moet je het zelf uitproberen. Je kan echt spreken van boost aan dampproductie en throat hit. In die mate zelfs dat je wanneer je gewend bent e-liquid  met een bepaald nicotinegehalte te gebruiken, de neiging gaat hebben over te stappen naar een liquid met een lager nicotine %. Als je nog ergens e-liquids hebt rondslingeren die je niet konden bekoren, probeer ze dan eens met de Lavatube V2.5 en je gaat versteld staan van de intensiteit. Nu, we willen niet beweren dat je altijd aan het maximale voltage moet dampen. Liefst nooit zelfs! Bovendien kan je hetzelfde effect kan bekomen door op zoek te gaan naar atomizers met een lagere weerstand.

Gebruiksvriendelijk

Een ander belangrijk verkoopargument is het feit dat de Lavatube V2.5 enorm gebruiksvriendelijk is. De Lavatube is uitgerust met 3 knoppen. De “firebutton” – de knop om de e-sigaret te activeren – is groot en comfortabel. 2 aparte knopjes maken het mogelijk om het voltage en wattage te verhogen of verlagen. Door die aparte afstelknopjes hoef je niet door een menu systeem te gaan om de basisfuncties (het voltage aanpassen) uit te voeren. Veel systemen – zoals ook Provari – zijn uitgerust met slechts 1 knop. Alles moet  via een menu systeem via deze ene knop gebeuren. Dit kan vervelend zijn voor mensen die regelmatig hun voltages aanpassen (wat toch wel frequent gebeurt bij dit type batterijen).

Een andere vernieuwing t.o.v. de Lavatube V2 is het geheugen waarin je instellingen bewaard blijven. Daar waar bij de voorganger alle instellingen verloren gingen bij het verwisselen van de batterij is dit niet meer het geval bij de V2.5.

Een leuke extra die misschien wel overbodig is want de bediening is uitermate eenvoudig: Druk je kort op de + afstelknop dan verhoog je het Voltage met 0.1v of het Wattage met 0.5w, druk je lang op de + afstelknop dan kan je de weerstand van de atomizer aflezen. Druk je kort op de – knop dan verlaag je Voltage / Wattage, druk je er lang op dan kan je aflezen hoeveel power er nog in je batterij overblijft.

Wij vinden het ook top dat de tube in het midden openschroeft in plaats van aan de onderkant. Dit maakt het verwisselen van de batterij een stuk makkelijker en sneller.

Zowel Variabel Voltage als Variabel Wattage

Als je deze review leest, zou je reeds moeten weten dat onze dampervaring gecreëerd wordt door een aantal variabelen zoals de temperatuur van de damp, de smaak van onze liquid bij een bepaalde temperatuur en de hoeveelheid damp die geproduceerd wordt. Kortom, de temparatuur in de spoel (coil) van onze atomizers of cartomizers is dé bepalende factor voor onze dampervaring. Die temperatuur regel je – en dat is net de opzet van VV e-sigaretten – via het vermogen in je circuit. Het vermogen (uitgedrukt in Watt) wordt bepaald door de spanning (het Voltage van de batterij) en de weerstand van je atomizer (uitgedrukt in  Ohm).   Ze verhouden zich volgens deze formule: Watt = Volt² / Ohm.

Hoe hoger de spanning (het voltage van de batterij), hoe hoger het vermogen. Hoe lager de weerstand van je atomizer, hoe hoger het vermogen.  Bij traditionele Variabele Voltage batterijen kan je het vermogen aanpassen door het voltage in de batterij aan te passen. Je zoekt uit wat de weerstand is van je atomizer en in functie daarvan stel je het voltage van de batterij in om een gewenst vermogen te bekomen.

De Lavatube V2.5 met Variabel Wattage laat toe om het vermogen rechtstreeks in te stellen. Via de instelknoppen kan je met stapjes van 0.5Watt, een vermogen selecteren tussen 3 Watt tot 15 Watt .

Dit is een enorm groot voordeel. Wissel je van atomizer dan hoef je je geen zorgen te maken over zijn weerstand. In functie van de weerstand van je atomizer levert de batterij automatisch de juiste spanning (voltage) om het door jou ingestelde vermogen te bereiken.

Kortom voor dezelfde dampervaring moet een VV gebruiker de weerstand van zijn atomizer meten, een berekening uitvoeren en het voltage aanpassen, daar waar de VW gebruiker gewoon onmiddellijk/rechtstreeks het wattage (het vermogen) kan instellen. Misschien kan een voorbeeld nog even verduidelijken waarom dit nuttig kan zijn:

Voorbeeld situatie dampen met Variabel Voltage

Stel je dampt met een batterij aan 6 Volt in combinatie met een atomizer met  weerstand van  3 Ohm. Het vermogen is 12 Watt (6×6/3). Stel nu dat je een nieuwe atomizer opschroeft die maar een vermogen heeft van 2 Ohm. Je let niet op en laat het Voltage gewoon op 6 staan. Het vermogen is nu 18 Watt (6x6x/2) en het zaakje ontploft bij wijze van spreken onmiddellijk.

Voorbeeld situatie dampen met Variabel Wattage

Stel, voor de ideale dampervaring met je favoriete liquid is voor jou een vermogen van 12 Watt de juiste instelling. Je stelt het vermogen eenmalig in op 12 Watt.  Stel je doet dezelfde handeling als hierboven, en steekt een nieuwe atomizer die in plaats van 3 Ohm slechts een vermogen van 2 Ohm heeft. Het zal je worst wezen. Het vermogen blijft 12 Watt en je hebt exact dezelfde dampervaring  als ervoor en geen risico op verbrande smaak, te weinig damp of wat dan ook…

Volcano Lavatube-e-sigaret

Veiligheid

Volcano heeft ter bescherming van het product en de consument ook een aantal belangrijke voorzieningen getroffen wat betreft veiligheid.

Als de stroomsterkte (gemeten in Ampère, Watt/Volt) te hoog oploopt (gelimiteerd op 3 Ampère), zal de Lavatube automatisch uitschakelen.

Daarnaast heeft Volcano een feature ingebouwd die het toestel toelaat om automatisch de weerstand van de atomizer die je aankoppelt in te lezen. Dit is zeker een plus voor mensen met een grote collectie atomizers/clearomizers. Als je per ongeluk een te hoog voltage hebt  ingesteld voor de atomizer die je hebt aangeschroefd, zal de Lavatube V2.5 zelf het voltage aanpassen om kortsluiting te vermijden. Je moet dus niet vrezen dat je het zaakje om zeep helpt door een verkeerde instelling.

Garantie

Zoals met alle andere toestellen geeft Volcano een garantie van 1 jaar op deze Lavatube 2.5. Uit ervaring weten we bovendien dat Volcano heel hogen standaarden naleeft op het vlak van dienst na verkoop.

Wat kan nog beter aan de Volcano Lavatube V2.5

Ondanks al dit positivisme willen we Volcano toch nog enkele werkpunten meegeven voor een opvolger van deze populaire personal vaporizer.

Zo is er geen “Drip Well”. Letterlijk vertaald zou dit neerkomen op “druppelput”, maar dat klinkt een beetje te zot voor woorden. Het is een komvormige ruimte ter hoogte van de atomizer met vrouwelijke connector. Deze is ontworpen om e-liquids op te vangen die zouden kunnen lekken uit de atomizer.

Een tweede bemerking is de connectiviteit. De volcano is enkel voorzien van een 510 schroefdraad. Gezien er geen eGo “threading” is, ben je dus steeds genoodzaakt een 510 atomizer te gebruiken. Is dit een nadeel? Ja en Nee. De keuze aan 510 atomizers is enorm dus een echte beperking is dit niet. Trouwens, indien je écht een eGo atomizer wil gebruiken in combinatie met je Lavatube, dan kan je er nog altijd een adaptertje tussensteken.

Qua performance [de rookervaring benaderen die jij zoekt ] is deze Lavatube een absolute topper. Het enige waar we wat de prestaties van deze VW mod betreft iets over kunnen zeggen is de dalende dampproductie vanaf het moment dat batterij nog voor zo’n 20% percent geladen is én je tegelijkertijd aan een maximaal voltage van 6 Volt dampt. Komt die situatie vaak voor? Nee, dat niet, maar het kan gebeuren. Je kan dit indien gewenst wel opvangen door een extra batterij aan te schaffen. Voor zo’n 15€ kan je bij Volcano een AW IMR High Drain 18650 herlaadbare LiMN Batterij met een capaciteit van 2000mAh aankopen.  Moest je elders op zoek gaan naar een extra batterij, we adviseren enkel IMR 18650 High Drain batterijen te gebruiken van het merk AW.

Review Overview

Performance - 9
Gebruiksgemak - 9.2
Compatibiliteit - 8
Look & Feel - 9.1
Veiligheid - 9.5
Snelheid van levering - 8.5
Klantendienst - 8.1

8.8

nota. Bij de beoordeling van Variable Voltage mod's worden andere criteria gehanteerd dan bij onze klassieke e-sigaret reviews.

Als de Provari van Provape als het neusje van de zalm wordt aanzien, dan komt de Volcano Lavatube V2.5 qua performance gevaarlijk dicht in de buurt. De bediening is zelfs een stuk makkelijker. Bij Volcano hebben ze duidelijk geluisterd naar hetgeen hun klanten willen. Wij denken dat wie ervaring heeft met elektronische sigaretten en een Volcano Lavatube V2.5 aanschaft, zich een gelukkig mens zal prijzen. De V2.5 is iets duurder dan zijn voorganger, maar beschikt naast Variabel Voltage nu ook over Variabel Wattage. Prijs/kwaliteit is de Lavatube het beste wat er momenteel binnen het gamma e-sigaretten met variabele power te krijgen is. Dat wil zeggen (bijna) het beste maar aan een voor dit type toestel betaalbare prijs. Voor £120 krijg je een toestel met een pittig design dat vervaardigd is uit hoogwaardige componenten. Je krijgt iets dat uitermate eenvoudig in gebruik is met makkelijke bedieningsknoppen. Over de levensduur van de batterij en de fenomenale dampproductie/throat hit zal niemand ons tegenspreken. De Lavatube V2.5 komt wat kwaliteit en prestaties betreft in de buurt van de alom gelauwerde Provari maar is een heel stuk goedkoper.  Voor wie wil spelen met voltages en wattages is de Lavatube een no-brainer! Maar denk eraan. Mod's zijn geen toestelletjes om zomaar in je broekzak te steken, zeker de forse Lavatube niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+