Home / Advanced E-Sigaret / Waarom sommige e-liquids je tank doen smelten of barsten
Liquids die je tank doen barsten of smelten

Waarom sommige e-liquids je tank doen smelten of barsten

En hoe dit te vermijden

E-liquids en tanks, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je kan dan nog zo vertrouwd zijn met liquids, het hervullen en schoonmaken van je tank, toch heb je niet altijd alles zelf in de hand. Sommige liquid/tank combinaties voorspellen immers onheil, of je het nu wil of niet.

De problemen kunnen gaan van barsten in de body of zelfs het smelten van de behuizing van de tank.

Het goede nieuws is dat we ondertussen weten wat de oorzaken zijn van deze problemen en dat we dus ook de nodige maatregelen kunnen treffen om ze te voorkomen.

Dat kan op 2 manieren. De makkelijkste is gebruik te maken van glazen tanks (waarbij deze issues zich niet voordoen). Iets moeilijker, maar dat kan uiteraard ook, is het vermijden van e-liquids die deze ongemakken veroorzaken.

Welke tank/liquid combinaties geven problemen?

Het gaat om een relatief kleine hoeveelheid liquids die problemen geven in combinatie met plastieken (polycarbonaat) tanks.

Polycarbonaat plastiek is behoorlijk goed bestand tegen verdunde zuren, maar heeft het moeilijk met sterke zuren of basen. Dat is de reden waarom de meeste problemen zich voordoen met liquids die appel- of citroenzuren bevatten. Het gaat vaak om fruitsmaken zoals limoen, citroen, banaan, mango, druif, pompelmoes, sinaasappel of ananas.

Ook liquids die op kaneel gebaseerd zijn, zijn door hun alkalische aard vaak schuldig voor beschadiging van je polycarbonaat tank.

Helaas bestaat er niet zoiets als een mooi overzichtje waarin alle liquids die problemen geven zijn opgelijst. Vaak geven producenten van liquids de nodige info mee in hun productomschrijving. Hier kan je dus wat extra aandacht aan geven.

Bovendien zou Bisfenol A (BPA), een synthetische organische verbinding die gelinkt wordt aan hartziekten en die gebruikt wordt bij de productie van polycarbonaten mogelijk in je liquid kunnen terechtkomen bij het gebruik van dit soort tanks. Er bestaat hier echter weinig wetenschappelijk bewijs over.

Wil je een slechte reactie met dit soort liquids vermijden, dan kan je best overschakelen op een glazen of metalen tank of een exemplaar uit PETG, een plastieksoort die beter bestand is tegen zuren.

De conclusie is dus eenvoudig, ben je een fervent damper van liquids van het type dat we hierboven vermeldden dan kan je misschien best investeren in een glazen tank die wellicht een stukje duurder is maar je op termijn heel wat miserie kan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+