Home / Beginners / Aankoopgids Beginners / Wat is de kostprijs van e-roken?
Wat is de kostprijs van Elektronisch Roken?

Wat is de kostprijs van e-roken?

We kunnen de prijs van elektronisch roken op twee verschillende manieren benaderen. Daar we er van uitgaan dat voornamelijk (ex)-rokers de overstap maken naar elektronische sigaretten, lijkt het ons het meest voor de hand liggend om een vergelijking te maken tussen de kostprijs van gewoon roken en elektronisch dampen.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Elektronisch dampen kan een stuk goedkoper zijn dan roken. In de meeste gevallen “is” het zelfs een heel stuk goedkoper.

Het voordeel dat je uit elektronisch roken haalt, verschilt uiteraard van individu tot individu. Hoeveel rookte je vroeger? Hoeveel ga je nu dampen? Welke hardware kies je? Ga je experimenteren? … Tal van factoren spelen een rol.

We hadden hier een theoretische uiteenzetting kunnen plaatsen met berekeningen op basis van gemiddelden – zoals bijvoorbeeld 1 pakje sigaretten per dag – zoals je dit elders wel kan tegenkomen. Het is echter niet onze bedoeling om in de kijker te zetten hoeveel profijt je uit elektronisch roken kan halen. We willen een zo correct mogelijk beeld geven. Dankzij enkele van onze lezers kunnen we je hier op 2 gedetailleerde praktijk analyses trakteren.

Via deze weg, 1000x dank voor de medewerking!

CASE 1

Hierbij mijn conclusies:

  • Het jaar voor mijn zogenaamde “nieuwjaarsresolutie” rookte ik 237 pakjes sigaretten. I’m not crazy, dit zijn gegevens die ik makkelijk kon achterhalen via uittreksels.
  • Elektronisch dampen is de eerste weken duurder dan roken. Een pakje sigaretten kost “maar” €6,- een elektronische set is al een heuse “investering”. Ik kocht meteen 2 batterijen met tankje & meteen 5 flesjes liquid, wat me een must lijkt als je er echt wil voor gaan. Totaal Prijs €90. Met die vloeistof kwam ik 2 weken toe.
  • Na 15 dagen bereikte ik het zogenaamde “break-even point”. Dat wil zeggen dat ik na 15 dagen elektronisch roken evenveel spendeerde aan elektronisch roken (de hardware en de software zeg maar) dan ik zou gespendeerd hebben aan gewone sigaretten.
  • Na 11 maanden kocht ik mij 2 nieuwe batterijtjes omdat ik vond dat de capaciteit lichtjes naar beneden ging. Dit kostte mij €60,-
  • Over de eerste 12 maanden elektronisch roken spendeerde ik exact €594,- aan liquid.
  • Ik kocht over dat jaar nog 6 pakjes gewone sigaretten.
  • Ik bespaarde op jaarbasis €723,-

CASE 2

Naar aanleiding van jullie onderzoek, bezorg ik jullie dit Excel documentje. Ik heb niet zoals jullie gevraagd hebben een analyse gemaakt over een jaar, maar een vergelijking gemaakt van 6 maanden gebruik van diverse kits & Marlboro sigaretten. Zoals je kan zien heb ik ook met liquids geëxperimenteerd, vooral omdat ik dacht dat het veel goedkoper was. Op zich is de liquid wel goedkoper, maar ik lijk er tegelijkertijd meer van te gebruiken. De rookervaring is  wel geweldig.

Onze Conclusies: De praktijk leert ons dat – mits een gezonde benadering – elektronisch roken aardig wat goedkoper is dan gewone sigaretten roken. Met een gezonde benadering bedoelen we “think, choose, buy and stick with the plan”.  De theoretische vergelijkingen die meestal uitgaan van 1 pakje roken per dag en een voordeel van elektronisch roken tot wel €1000,- op jaarbasis aantonen zijn misschien wat hoog gegrepen, maar met €500,- zijn we ook al tevreden!

Google+