Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Wat is Throat Hit en waarvan hangt het af?
Throat Hit Elektronische Sigaret

Wat is Throat Hit en waarvan hangt het af?

Als het over elektronische sigaretten gaat, dan hoor je heel vaak de term “Throat Hit” vallen. De Nederlanders hebben dit vertaald naar “Gier”.   Ondanks het wijdverspreide gebruik van deze term, blijkt dat veel mensen niet weten wat dit nu precies is. Wij leggen het je haarfijn uit…

Wat is Throat Hit?

Throat hit verwijst naar een gevoel dat je krijgt wanneer je nicotine inhaleert.  Het is het een milde vorm van irritatie die je in de keel voelt wanneer je inhaleert. Voor de meeste rokers is deze kriebel in de keel een “te verwachten” gevoel dat een zekere voldoening schenkt.

Het probleem bij de meeste rokers die naar e-sigaretten overstappen is het feit dat ze niet diezelfde throat hit voelen die ze gewoon waren bij traditionele sigaretten. Hetzelfde heb je wanneer je bij elektronische sigaretten overstapt naar een e-liquid met een lager nicotine gehalte. Ook dan zal je de “gier” minder gewaarworden.

Throat hit en e-liquid

Throat hit bij elektronische sigaretten wordt vooral bepaald door het nicotine gehalte, de smaak en de kwaliteit van de e-liquid die je gebruikt.

Algemeen kan je stellen dat een nicotine concentraat van ongeveer 12 tot 18 mg voor een throat hit zorgt die de meeste e-rokers als ‘aangenaam’ bestempelen. Wanneer je kiest voor een nicotine gehalte boven de 18mgr, dan begin je dezelfde ‘irritatie’ gewaar te worden zoals bij een gewone sigaret. Voor veel e-rokers is dat al teveel van het goede. E-liquid met meer dan 24mg nicotine is vooral weggelegd voor een doelpubliek dat zich “zware roker” mag noemen.

In elke e-liquid vind je bovendien Propyleen Glycol (PG), Vegetable Glycerine (VG) of een combinatie van beiden terug. Dit zijn de basisingrediënten van de e-liquid. ” Een groter percentage VG zal zorgen voor meer dampproductie maar minder throat hit. PG daarentegen is makkelijker oplosbaar en zorgt tegelijkertijd voor robuustere smaken en meer throat hit. De dampproductie is evenwel minder. Ook hier heb je als e-roker dus weer mogelijkheden om mee te spelen en te experimenteren.

Fabrikanten van e-liquid zijn niet enkel afhankelijk van nicotine, PG of VG om een bepaalde throat hit op te wekken. Ook smaakstoffen kunnen een rol spelen.  Ingrediënten zoals munt, alcohol, kaneel, capsaïcine (de stof die chili peppers zo straf maakt) dragen allen bij om de throat hit te versterken. Sommige bedrijven verkopen zelfs throat hit versterkers die je als additief bij je e-liquid kan voegen om een sterkere throat hit te bekomen.

Throat hit en de componenten van je elektronische sigaret

Naast de e-liquid spelen ook de componenten van je e-sigaret een rol. De kwaliteit van de batterij en atomizer bepalen uiteindelijk voor een groot stuk mee hoe de e-liquid verdampt wordt. Om met dezelfde e-liquid een sterkere throat hit te bekomen kan je opteren voor een low resistance atomizer, vrij vertaald: een atomizer met een lage weerstand. Een lagere weerstand betekent meer hitte, meer damp en een sterkere throat hit. De nadelen hiervan zijn een kortere levensduur van de batterij en een hoger verbruik van e-liquid. Bovendien loop je een risico op het vrijkomen van toxische stoffen bij een te lage weerstand in combinatie met een te hoge spanning van de batterij (voltage).

Bij sommige batterijen heb je de mogelijkheid om de spanning te regelen: variabel voltage. Als alle andere parameters gelijk blijven, zorgt een hoger output voltage van de batterij voor meer throat hit. Ook hier kan je mee experimenteren om de throat hit te verminderen of versterken.

Throat hit en het gebruik van je elektronische sigaret

Veel mensen die overstappen van traditionele sigaretten naar e-sigaretten, ervaren helemaal geen throat hit. Dat komt omdat ze de elektronische sigaret verkeerd gebruiken. De wijze waarop je van je e-sigaret trekt is enorm belangrijk om een goede throat hit te bekomen. In tegenstelling tot sigaretten waar je een paar forse korte trekken van neemt, moet je van een elektronische sigaret langere, ononderbroken trekken nemen van drie tot vijf seconden. Zo genereer je een dikkere damp die op zijn beurt een sterkere throat hit met zich meebrengt.

Wanneer je batterij goed geladen is zal je meer throat hit ervaren dan wanneer ze al even in gebruik is (niet bij VV batterijen). E-rokers die gebruik maken van navulbare atomizers of clearomizers zullen wellicht weten hoe belangrijk het is om de atomizer regelmatig te reinigen.  Doe je dat niet, dan zal je zien dat de throat hit, alsook de dampproductie na een week/twee weken nog verre van noemenswaardig is.

Wat is de juiste throat hit voor jou?

Er is geen goede of slechte “throat hit”. Het is duidelijk dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. De perfecte throat hit is als het ware een zeer persoonlijk gegeven. Als je een zware roker was, heb je waarschijnlijk nood aan een sterkere throat hit, ben je een normale of sociaal roker, dan zal voor jou wat minder throat hit als het meest aangenaam worden ervaren. Laat je vooral niet zot maken door slogans of forums waar maximale throat hit wordt bestempeld als het ultieme streven. Voor de meeste e-rokers die actief zijn op deze forums is dampen meer dan alleen maar een substituut voor het roken van een sigaret. Voor hen is dampen een echte hobby geworden waar veel tijd en geld wordt ingestoken. Daar worden wij triest van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+