Home / Nieuws / Wereldgezondheidsorganisatie wil strengere regels voor elektronische sigaret

Wereldgezondheidsorganisatie wil strengere regels voor elektronische sigaret

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren een rapport voorgelegd waarin een aantal elementen zijn vervat om de elektronische sigaret iets meer aan banden te leggen.

In een verslag van de organisatie staat dat er juridische stappen moeten worden ondernomen om een einde te maken aan het gebruik van e-sigaretten in overdekte openbare ruimten en werkplekken.

De organisatie beweert dat e-sigaretten een gevaar kunnen vormen voor derden, gezien de uitgeademde dampen toxische stoffen kunnen bevatten. Volgens WHO moet er eerst voldoende bewijs zijn dat de uitgeademde rook niet schadelijk is voor omstaanders.

Voorts wil de WHO  dat er een einde komt aan reclameslogans die de elektronische sigaret promoten als een hulpmiddel om te stoppen met roken tot er wetenschappelijk bewijs kan geleverd worden dat dit effectief zo is.

Daarnaast wil de Wereldgezondheidsorganisatie een aantal maatregelen om kinderen te beschermen. Zo moet de verkoop aan kinderen verboden worden en moet er een verbod komen op e-liquids met fruit-, snoep- en (alcoholische) dranken smaken omdat die jongeren ertoe kunnen aanzetten om te beginnen met roken.

Ook pleit de organisatie voor het verwijderen van alle automaten die elektronische sigaretten aanbieden.

Het rapport zal tussen 13 en 18 oktober worden besproken op de WHO-conferentie in Moskou, die geheel in het teken staat van tabaksbestrijding.

Wij vinden dit alvast een positief signaal vanuit onverwachte hoek.

Akkoord, het rapport van de WHO is misleidend, geeft eenzijdige informatie en is gebaseerd op een aantal verkeerde wetenschappelijke misinterpretaties. Anderzijds moet je weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie altijd radicaal is geweest tegen het gebruik van elektronische sigaretten. Vandaag lijkt de organisatie al een heel klein beetje een andere richting te zijn ingeslagen.

“Er is geen sprake meer van een absoluut verbod of  maar een voorstel voor het invoeren van een aantal beperkingen. Een wereld van verschil. We kunnen spreken van een positieve evolutie maar de weg is nog lang. De WHO lijkt nog steeds geen oog te hebben voor het enorme potentieel dat het gebruik van elektronische sigaretten kan hebben op de volksgezondheid.” Aldus Dr. Farsalinos, een bekend wetenschapper die al jaren onderzoek doet naar e-sigaretten.

Het mag duidelijk zijn dat echte doorbraken pas verwacht mogen worden wanneer wetenschappers in staat zullen zijn voldoende bewijzen te leveren in het voordeel van de elektronische sigaret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+