Home / Reviews / E-sigaret Reviews / APV/MOD / YiHi SX mini M Class Box Mod Review
Yihi SXmini M Class Review

YiHi SX mini M Class Box Mod Review

Voor wie al enkele jaren het dampwereldje op de voet volgt moet de naam YiHi ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. YiHi Electronic is een Chinese fabrikant van chips die al jaren gebruikt worden in de elektronische sigaretten industrie. Als hofleverancier van enkele van de meest populaire merken van Advanced Personal Vaporizers boekte YiHi vooral succes met zijn SX350 chip, die in het wereldje algemeen gelauwerd werd omwille van zijn accuraatheid en het feit dat hij kon gebruikt worden bij weerstanden tot 0.2 ohms.

In 2014 bracht YiHi een nieuwe versie van deze fantastische chip op de markt: de SX350 Mini. Om zijn kunnen te demonstreren, bouwde YiHi er zelf een APV rond: De YiHi SX Mini Box Mod werd geboren.

Al was het brein van deze Box Mod nog zo geniaal, toch kreeg het totaalpakket van YiHi enkele puntjes van kritiek te verwerken. Die hadden ondermeer te maken met de 510-connectie met verende centerpin waarop het onmogelijk was om sommige atomizers mooi verzonken vast te schroeven. De 510 centerpin was bovendien voorzien van een slot, wat de indruk wekte dat ze aanpasbaar was. Nougatbollen. Veel gebruikers hielpen hun connectie hierdoor naar de vaantjes door het boeltje te forceren.

Genoeg hierover. De ongemakken werden opgelost en de lijst met features werd alleen maar langer. Hier is zijn opvolger:

De YiHi SXmini M Class 60W Box Mod

 • De YiHi SX Mini 60W M Class is een Box Mod
 • met een 510 connectie met verende centerpin.
 • Deze YiHi biedt standaard ruimte aan één 18650 batterij (niet inbegrepen, best 25A)
 • Naast een variabel wattage, instelbaar tussen 5W en 60W
 • zijn bij deze Mod ook de geproduceerde Joules een instelbare variabele.
 • In de Joule mode krijg je er een nieuwe functie bij, namelijk temperatuurcontrole.
 • Deze anti-dry burning technologie vereist echter wel het gebruik van Ni200 weerstandsdraad.
 • Deze SX Mini ondersteunt een output voltage van 1.0V tot 9.5V en
 • werkt perfect met zowat elke 510 atomizer met weerstand tussen 0.08 en 3.0 ohms.
 • Een roterend 0.91” OLED display, verschaft je alle informatie en
 • een zwaartekracht sensor laat je toe je instellingen aan te passen door het toestel te kantelen.
 • Je kan de SX Mini opladen via de ingebouwde USB-poort, die tevens dienst doet als
 • connectiepunt voor eventuele software/firmware upgrades.
 • In bypass mode is de SX Mini een mechanical mod.

Ons demotoestel moet ergens van de vrachtwagen gevallen zijn nadat het de fabrieken in Changping Town verliet… Lang geleden dat we zelf in de beugel moesten tasten voor de aanschaf van een elektronische sigaret, maar deze YiHi SX Mini M Class Box Mod met temperatuurcontrole moesten we gewoon hebben. Onze interesse werd niet alleen aangewakkerd door de verbeterde specificaties maar vooral omwille van de ontzettend goede reviews en de lovende kritieken over de YiHi SX350J chipset waarmee het toestel is uitgerust.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Voor deze box mod betaalden wij een ruwe $199. Dit is een toestel van uitstekende kwaliteit met enkele revolutionaire features, maar dat mag ook wel voor zo’n prijs.

Looks, feel & gebruiksgemak

Puur esthetisch gezien is de SX Mini Box Mod een van de meest aantrekkelijke regulated mods waar wij reeds onze hand konden opleggen. Het frame dat vervaardigd is uit geanodiseerd aluminium matcht perfect met de roestvrij stalen grip afgewerkt met een poedercoating. Dankzij zijn 320 gram en de gebruikte materialen voelt deze SX Mini zeer solide en stevig aan. Qua afmetingen (95 x 44 x 25mm) situeert de SX Mini zich tussen de IPV3 en de iStick, relatief klein dus voor een Mod van dit kaliber. De grip is bovendien licht concaaf ontworpen waardoor hij zalig in de hand ligt.

Het heldere display verschaft informatie over ondermeer het batterijniveau, de weerstand van je coil, het output voltage, alsmede het vermogen of de temperatuur die je ingesteld hebt. Het display is weliswaar niet heel groot en daardoor krijg je enigszins het gevoel dat je overladen wordt met informatie. In dit opzicht is de ‘Joule’ indicatie – het opgewekte vermogen per seconde – op het hoofdscherm dan ook een maat voor niets. YiHi wil hiermee informeren hoeveel damp je per tijdseenheid produceert. Who cares?

Naast de + en – knoppen is de SX Mini uiteraard uitgerust met een vuurknop die exact je commando’s opvolgt en handig op de schuine bovenzijde geplaatst is waardoor je hem haast uit alle hoeken kan afvuren.

Alles in overweging genomen een uiterst gebruiksvriendelijk toestel. De enige bemerkingen die we kunnen ophoesten, hebben te maken met het vervangen van de batterij, een handeling die toch wel tijdrovend is. De kleine schroefdraad zorgt ervoor dat je behoorlijk lang moet schroeven alvorens het zaakje geopend is. Je moet bovendien altijd een muntstuk bij de hand hebben om de batterij te kunnen verwijderen. Gelukkig is de SX Mini van een mini-USB poort voorzien, die het opladen een stuk makkelijker maakt, al duurt het zo wat langer. Via deze USB poort kan je bovendien de firmware van de YiHi SX350J mini chipset updaten (bij eventuele software upgrades).

Ook het menu is niet 100% intuïtief. Wat we hiermee bedoelen is dat je de handleiding er de eerste keer toch even moet bijnemen om te weten te komen hoe je de SX Mini Box Mod bedient. Allicht hebben de vele mogelijkheden die deze APV biedt hier mee te maken. Nu, eens je ermee weg bent, is het allemaal vrij gemakkelijk.

Dat brengt ons meteen bij het gebruik en de functies van de YiHi SX Mini M Class Box Mod.

Temperatuurcontrole, de ‘next big thing’ in dampland?

Naast de beveiligingskenmerken die we gewoon zijn van de meeste toestellen (verkeerd inbrengen van de batterij, kortsluiting, te lage weerstand, onderspanning en oververhitting), is deze SX Mini uitgerust met temperatuurcontrole.

YiHi’s SX350J chip kan de temperatuur van de coil uitlezen en zal dienst weigeren wanneer temperaturen worden bereikt die niet veilig zijn voor coil, wick of liquid… en dus ook voor de gebruiker. De gebruiker kan in Joule mode een temperatuurlimiet instellen tussen 100°C en 300°C. Eens je de limiet hebt ingesteld, kan je het toestel gewoon gebruiken en het vermogen naar believen variëren. De SX Mini zal je atomizer echter steeds binnen de geprogrammeerde temperatuurlimiet houden.

De voordelen hiervan zijn legio. Het laat de gebruiker toe aan hoge wattages/voltages te dampen zonder te moeten vrezen voor ongezonde/onveilige situaties. Bovendien worden dry hits volledig uitgesloten, hetgeen vooral interessant is voor gebruikers van Rebuildable Dripping Atomizers. Als de coil droog is of de wick onvoldoende verzadigd is met liquid zal de SX Mini niet afvuren en zo worden te hoge temperaturen van de coil vermeden. Tegelijkertijd wordt zo vermeden dat je het lont (wick) verbrandt. (En het werkt nog ook!).

Dankzij de temperatuurcontrole in de SX Mini kan je dus voorkomen dat er schadelijke stoffen vrijkomen door te hoge temperaturen. Met deze (r)evolutie lijkt de elektronische sigaretten industrie een belangrijke mokerslag uit te delen aan tegenstanders die hierdoor al hun troeven verliezen om te kunnen aantonen dat er toxische stoffen vrijkomen bij het dampen van een e-sigaret.

Een belangrijke kanttekening hierbij is evenwel dat deze functie niet met alle coils werkt. Je hebt hiervoor Temperature Sensing Coils (TSC) nodig. In principe betekent dit dat je coils moet hebben die uit ‘weerstandsloze’ draad zijn gemaakt. In de praktijk is dit meestal puur Nikkel (Ni200) draad. Ben je een beetje avonturier dan kan je natuurlijk eenvoudig je RBA of Rebuildable Atomizer met dit type draad uitrusten. Bovendien zijn dit type coils reeds beschikbaar voor een aantal populaire clearomizers zoals de Aspire Nautilus en de Kangertech Subtank.

Bypass Mode voor Mechanical Mod lovers

Ook aanhangers van mechanical mods komen met deze YiHi SX Mini M Class Box Mod aan hun trekken. De SX Mini is eigenlijk een 2 in 1 oplossing, het is tegelijkertijd een regulated (APV) en unregulated (mechanical) Mod. Met de Bypass functie schakel je immers de chip volledig uit, waardoor het toestel 100% functioneert als een mechanical mod. In deze setting kan je zelfs dampen aan 85Watt. Nodig? Nee. Leuk meegenomen? Ja.

Zwaartekracht Sensor voor wie van fantasietjes houdt

Dankzij een ingebouwde sensor kan je een aantal settings – zoals het vermogen – wijzigen door het device gewoon te kantelen. Je hoeft zo niet langer gebruik te maken van de +/- knoppen op het toestel. Over het nut en gebruiksgemak hiervan hebben we sterk onze twijfels. Dit USP is veeleer een gimmick dan een nuttige feature. Het menu van de voorganger van deze YiHi kon je enkel instellen door hem schuin te houden. Gelukkig zijn ze wat dit betreft bij YiHi op hun stappen teruggekeerd.

4 verschillende modes die je dampervaring zullen veranderen

Een unieke feature die wel absoluut de moeite waard is zijn de drie verschillende modes waarin dit toestel kan gebruikt worden: Soft, Standard, Powerful en Powerful+ Eens we deze settings onder de knie hadden, waren we volledig verkocht voor deze ‘nieuwe’ manier van dampen.

Over de STANDARD mode valt vooral te vertellen dat het vermogen dat je hebt ingesteld nauwkeurig wordt afgeleverd.

Wanneer je de vuurknop indrukt in de SOFT setting, is het afgeleverde vermogen initieel een stukje lager dan het ingestelde vermogen. Over de duur van je trek (pakweg een 4-tal seconden) stijgt het vermogen naar hetgeen je hebt ingesteld. Dit is vooral interessant wanneer de initiële throat te sterk is en je ervan weerhoudt een degelijke trek te nemen van je vaporizer. De SX Mini bouwt op die manier de throat hit langzaam op.In deze SOFT mode kan je bovendien meer zuigkracht uitoefenen bij het begin van je trek om meer liquid aan te zuigen en is de wick volledig verzadigd wanneer je het geprogrammeerde vermogen bereikt.

In de POWERFUL setting gebeurt het omgekeerde. Hier wordt het initiële vermogen geboost om daarna langzaam te zakken naar het vermogen dat je hebt geprogrammeerd. Dampers die veel gebruik maken van dual coil setups zullen ongetwijfeld het probleem van een relatief trage opwarming van de coils. In de POWERFUL mode wordt dit probleem van de baan geveegd. De coils komen dankzij deze techniek veel sneller op temperatuur dan in een normale (standaard) situatie.

POWERFUL+ is vergelijkbaar met POWERFUL, met dien verstande dat het initiële vermogen nog een stukje meer geboost wordt.

De mogelijkheid met deze modes te spelen is absoluut een verrijking voor je dampervaring. Het biedt je echt de mogelijkheid je dampervaring te finetunen met gelijk welke weerstand of setup.

Extra batterij: zinloze uitbreiding?

Deze Box Mod kan via een optionele extension kit uitgebreid worden om zo plaats te bieden aan 2x 18650 batterijen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je langer autonoom bent én dat je het vermogen kan boosten naar 120W. Het nadeel is dat het er verschrikkelijk lelijk uitziet en het volledige ergonomische design om zeep geholpen wordt. We vreesden een beetje dat de SX Mini de batterij nogal snel zou leegdrinken, maar dat viel achteraf gezien aardig mee. Zelfs bij kettingdampen aan 20W hield onze batterij het een ganse dag uit.

Prestaties

Met al dat geweld zouden we haast vergeten hoe dit ding presteert. Zo belanden we bij het brein van deze SX Mini, de SX350J microprocessor hip. De testresultaten met onze Eleaf LCD voltage meter liegen er niet om, de SX350J doet exact (en ogenblikkelijk) wat je van hem vraagt. Het ligt dan ook voor de hand dat alle reviewers het over eens zijn dat de SX350J de meest accurate chip met variabel wattage is, die er op de markt is.

Door zijn snelle, krachtige en consistente gedrag haalt de SX Mini het maximum uit elke tank. Ook voor wie Rebuildable Atomizers een nachtmerrie zijn, is er goed nieuws. Deze SX Mini deden ons in combinatie met de Aspire Nautilus of de Kanger Subtank even twijfelen of het nog wel de moeite is om onze coils zelf te blijven bouwen.

Even terugkomen op de temperatuurcontrole functie. Dat die zijn werk doet en je de mogelijkheid verschaft veiliger te dampen is alleen maar lovenswaardig, maar wat wij zeker zo belangrijk vonden is het effect op de kwaliteit van de smaak van de damp. Beter smaken? hmmm.. Neen, maar omdat de coil en het lont veel langer clean blijven – die zien er na een paar dagen nog altijd quasi ongebruikt uit – degradeert de smaak niet, hetgeen bij al onze andere toestellen na een of twee dagen wel het geval is.

Conclusie

Prestaties - 9.9
Kwaliteit / Duurzaamheid - 9.5
Features - 9.9
Prijs - 8.5

9.5

Voor wie op zoek is naar een geavanceerd toestel is deze Yihi SXmini M Class een no-brainer. Met deze Box Mod haal je een vernieuwend toestel in huis dat beschikt over alle gekende snufjes en meer! De kwaliteit van de SXmini is fenomenaal en dat hoort ook zo, gezien zijn prijskaartje. Deze box mod is future-proof, wij (en misschien ook jij) gaan er lang plezier aan beleven. Een van de beste regulated mods die je vandaag kan kopen. Punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+