Home / Expert E-sigaret / Zelf je e-liquids maken voor beginners: DIY
DIY - Zelf E-liquid maken

Zelf je e-liquids maken voor beginners: DIY

Om zelf je liquids te maken hoef je geen kunstenaar te zijn. Je hebt wellicht al eens ooit grenadine gemaakt door siroop aan water toe te voegen… In feite is DIY niet veel meer dan dat. Het komt erop neer dat je een hoeveelheid aroma voor e-liquid toevoegt aan een neutrale basis PG en/of VG, met of zonder nicotine. Zowel de aroma’s als VG/PG basis kan je tegenwoordig in de betere vape store verkrijgen.

Neutrale basis

Je basis zal ongeveer een 85 tot 95% van je e-liquid voor zijn rekening nemen.
De basis is samengesteld uit Propyleen Glycol (PG) en/of Plantaardig Glycerine (VG). Je kan deze neutrale basissen verkrijgen in diverse samenstellingen. Op de verpakking staat steeds de verhouding PG/VG (PG, 70/30, 50/50, 30/70, VG, …) alsmede het nicotinegehalte (0mg, 3mg, 6mg, 9mg, 12mg,…) vermeld. Er kan tevens water of alcohol aanwezig zijn om het zeer visceuze VG wat te verdunnen.

Aromas

Aroma’s zijn geconcentreerde vloeistoffen die specifiek ontwikkeld zijn om e-liquids mee te maken. Aroma’s bevatten geen nicotine. Het is belangrijk je als beginner en misschien ook wel als ervaren gebruiker te beperken tot aroma’s die in de handel verkrijgbaar zijn. Het toevoegen van bijvoorbeeld voedingsaroma’s naar eigen goeddunken, kan immers zeer gevaarlijk zijn…

Dosering

Er bestaan verschillende manieren om de aroma’s te doseren. Het meest nauwkeurige is te werken met gewicht (gram). De eenvoudigste (en iets minder precieze) manier is te werken met hoeveelheden (ml) of nog envoudiger met aantal druppels. 1ml komt immers overeen met ongeveer 30 druppels aroma. Weet dat de dosering verschilt van merk tot merk en van aroma tot aroma. Je moet rekenen op 5% tot 15%. Kijk steeds na welke dosering een fabrikant van aroma’s aanbeveelt vooraleer je van start gaat.

Voorbeeld

Stel je wil 10ml vanille liquid maken VG/PG 50/50, met 3ml nicotinegehalte. De leverancier beveelt een dosering van 10% aan:
Dan neem je 9ml Basis en daar voeg je 1ml of 30 druppels vanille aroma aan toe.

Benodigdheden

 • Een grote 10ml of 30ml spuit voor de basis
 • Een kleine spuit van 1ml voor de aroma’s
 • 5ml/10ml of 30ml plastieken of glazen flesjes voor je brouwsels (geschikt voor voeding)
 • Latex handschoenen
 • En eigenlijk best ook een veiligheidsbril

Gebruik verschillende spuiten voor de basis en de aroma’s om kruisbestuiving te vermijden. Gebruik zeker handschoenen want deze producten kunnen gevaarlijk zijn!

Werkwijze

 • Was je handen en hou kinderen uit de buurt. Werk op een propere ondergrond
 • Gebruik je grote spuit om neutrale basis in je flesje te doen
 • Voeg er met je kleine spuit het aroma aan toe
 • Schud het flesje gedurende 10 tot 20 seconden
 • Laat het flesje op kamertemperatuur rusten in het donker (niet in direct zonlicht) zodat de aroma’s kunnen rijpen.
 • Was je handen en reinig je materiaal en werkplek
 • Label je flesje met inhoud, nicotinegehalte en productiedatum.
 • Noteer je recept, zodat je achteraf kan finetunen bij een volgende productie.

Rijping

Het rijpen van je brouwsel is een verplicht onderdeel van je productieproces. Tijdens de rijpingsperiode ontwikkelen de smaken zich in de e-liquidformule. De aroma’s hebben een bepaalde tijd nodig om zich te manifesteren. De rijpingstijd verschilt van aroma tot aroma. Je kan dit best nakijken op de site van de producent. Het is bovendien zo dat de rijpingstijd afhangt van de basis die je gebruikt. Hoe hoger het VG gehalte, hoe langer de rijping. Algemeen kan je stellen dat tabaksaroma’s een rijpingsproces van minimum 2 weken vereisen. Andere aroma’s hebben minstens 48 uur nodig. Om de beste resultaten te bereiken kan je best dagelijks je geproduceerde liquid even schudden zodat alle aroma’s goed verspreiden in je brouwsel. Als je de rijping nog een handje wil toesteken kan je het flesje dagelijks een uurtje openen en in geval plastic een beetje dichtknijpen zodat er verse lucht wordt aangezogen. Daarna het flesje opnieuw sluiten en goed schudden.

Proeven

Eens het rijpingsproces voorbij is, is je liquid klaar om geproefd te worden. Als je de smaak te weinig voelt doorkomen, kan je enkele druppels aroma toevoegen en de formule opnieuw voor minimum 48u laten verder rijpen. Is de smaak van je liquid te sterk, dan kan je wat verdunnen door extra basis toe te voegen en het goedje weer even op te bergen.

Veel Succes en onthoud dat goede liquid is zoals goede wijn, hij wordt beter met de tijd. Goed laten rijpen dus!

Een reactie

 1. Ik heb base van 30pg / 70 vg hoeveel pg moet ik er bij doen om 70pg en 30 vg te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+