Home / Goed om te weten / Zijn elektronische sigaretten beter voor het milieu?
Is de Elektronische Sigaret beter voor het Milieu?

Zijn elektronische sigaretten beter voor het milieu?

Wanneer er dezer dagen gedebatteerd wordt over elektronische sigaretten of e-sigaretten gaat het veelal over de veiligheid van het product. Sommige andere aspecten lijken er soms helemaal niet toe te doen. In het kader van de milieutop in Rio De Janeiro zouden wij ons bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen of e-sigaretten ook beter zijn voor het milieu. Is elektronisch roken een groene keuze?

Het feitenfestival

38% van al het sluikstorten wereldwijd bestaat uit sigarettenpeuken. De jaarlijkse kost voor het opruimen van peuken die door rokers “zomaar” op de grond worden gesmeten wordt algemeen geraamd op ongeveer 30 biljoen euro. Om je een idee te geven, bij de Internationale

Om je een idee te geven, bij de internationale “Coastal Cleanup” van Ocean Conservancy werden er in 2011 meer dan 2 miljoen sigarettenpeuken verzameld.

Je begrijpt dat dit trieste cijfers zijn, zeker als je weet dat 95% van een sigarettenfilter bestaat uit celluloseacetaat, een kunststof die zeer moeilijk afbreekt. Om precies te zijn, het duurt 12 jaar vooraleer een peukje volledig is afgebroken.

Een recent artikel in National Geographic Magazine vestigt naast deze “visuele tragedie” de aandacht op de toxische impact op het milieu. De chemische stoffen zoals teer en nicotine die kunnen lekken in het milieu zijn uiterst schadelijk voor dier en plant. Door het gebruik van celluloseacetaat zijn de peuken niet bio-afbreekbaar.  Bij het corroderen komt een poeder vrij dat arsenicum, cyanide, cadmium en lood bevat.  Daar komt nog bij dat peuken vaak als voedsel worden aanzien door vogels en vissen die op deze wijze deze dodelijke chemicaliën inslikken.

Het is duidelijk dat herbruikbare e-sigaretten een halt kunnen toeroepen aan de vervuiling die sigarettenpeuken met zich meebrengen, maar dan moet er wel op een correcte en op verantwoorde wijze mee omgesprongen worden.

Elektronische sigaretten bestaan voornamelijk uit een verwarmingselement, een cartridge en een batterij. De meeste modellen zijn uitgerust met een herlaadbare batterij die over het algemeen een half jaar tot een jaar dienst kan doen. Eens de batterij versleten is, zou ze niet zomaar in de prullenbak mogen geworpen worden.

E-sigaretten (batterijen) behoren tot de categorie elektronisch afval, ook wel “e-waste” genoemd. Het recycleren e-waste is in principe een eenvoudig proces. Denk er dan ook aan je versleten batterijen mee te nemen wanneer je volgende keer richting containerpark trekt.

Het is moeilijk te achterhalen hoeveel e-sigaretten tot op de dag van vandaag aan de man werden gebracht, maar een feit is dat het toestel alsmaar populairder wordt. Dat betekent dat er dagelijks ook heel wat cartridges in de prullenbak belanden. Ook hier pleiten we voor een betere politiek van de producenten. Er zijn al initiatieven om gebruikte cartridges te recycleren, maar dat kan nog veel beter.

Feit is dat elektronische sigaretten kunnen bijdragen tot een beter milieu, maar dan moet er wel verstandig mee omgesprongen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+